آیا با سیستم گرمایش از کف آشنا هستید؟ آیا میدانید از چه لولهای برای این سیستم استفاده میشود؟ یا کدام نوع لوله برای این سیستم مناسبتر است؟ امروزه با گسترش علم و تکنولورژی، در تمام عرصههای زندگی پیشرفتهای چشمگیری را شاهد هستیم. یکی از این عرصهها، مسئله سیستمهای گرمایشی است که روز به روز مدرنتر و نوینتر شدهاند. استفاده از سیستم گرمایش از کف سابقه طولانی دارد و یکی از روشهای گرم کردن منازل مسکونی، تجاری، اداری و … است که بدون اشغال فضای ساختمان، محیط را بصورت یکنواخت گرم میکند و خطرات استفاده از بخاری و گاز گرفتگی و یا مشکلات استفادها از رادیاتورها را ندارد. شرکت لوله بازکنی دوستان، ضمن ارائه خدمات لوله بازکنی در اجرای سیستم گرمایشی نیز پیشتاز می باشد. اگر میخواهید درباره سیستم گرمایش از کف مطالعهای داشته باشید پیشنهاد میکنم ما را تا انتهای مقاله همراهی کنید.
سیستم گرمایش از کف چیست؟
استفاده از سیستم گرمایش از کف تاریخچه طولانی دارند و برای اولین بار توسط رومیان استفاده شده است در روم باستان کانالهایی در کف زمین ایجاد میکردند و گرمای آتش را از آن عبور می دادند تا کف زمین را گرم کنند. امروزه کشور سوئد بزرگترین مجری سیستم گرمایش از کف می باشد. در این سیستم گرمایشی از سه روش برای ایجاد گرما استفاده میکردند:
-
استفاده از هوای گرم
-
استفاده از جریان برق
-
استفاده از آب گرم
امروزه استفاده از آب گرم به علت صرفه اقتصادی و اجرای موفقتر بیشتر مورد توجه است. در ابتدا برای اجرای این سیستمها از لولههای فولادی و مسی استفاده میکردند. این لولهها به علت مشکلاتی از قبیل پوسیدگی و خرابی سبب شدند تا این سیستم گرمایشی خیلی رشد نداشته باشد و محبوب نشود اما بعد از پیشرفتهایی که در زمینه تاسیسات روی داد و لولههای پلیمیری تولید شدند، بار دیگر توجه به این روش گرمایشی بیشتر شد. کار به اینجا ختم نشد بعدها دانشمندان به مدد علم توانستند موادی به نام پلی اتیلن مشبک بسازند و لولههای pex را تولید و به بازار عرضه کنند. این لولهها مشکلات لولههای مسی و فولادی را نداشتند و باعث محبوبیت بیشتر سیستم گرمایش از کف در میان مردم شدند. امروز در اکثر سیستمهای گرمایشی از کف از این لولهها استفاده میشود. استفاده از این سیستم به علت بهینه بودن مصرف انرژی، توزیع یکنواخت گرما در محیط و نداشتن مشکلات سیستمهای گرمایشی مثل بخاری و رادیاتور و… روز به روز در حال رواج هستند. در مقاله لوله بازکنی سعادت آباد در خصوص لوله گالوانیزه صحبت کرده ایم.
نحوه کار سیستم گرمایشی از کف
همانطور که اشاره شده دو روش کلی برای اجرای سیستم گرمایش از کف رایج است. در روش اول از یک شبکه المنتی با یک منبع برقی برای گرم کردن محیط استفاده می کنند که به علت هزینه بالای انرژی صرفه اقتصادی ندارد. در روش دوم بوسیله لولههای تعبیه شده در کف ساختمان این سیستم اجرا میشود. آب گرم دراین لولهها جریان دارد و گرما را به محیط منتقل میکند. این روش صرفه اقتصادی دارد و در ایران محبوبیت بیشتری نسبت به روش قبلی دارد. همانطور که متوجه شدید لوله در این سیستم نقش اساسی دارد و انتخاب لوله مناسب و نحوه چیدمان در کف ساختمان از اهمیت به سزایی برخوردار است.
چه لولهای برای سیستم گرمایش از کف استفاده میشود؟
در ابتدا از لولههای فولادی و مسی برای انتقال گرما استفاده میشد ولی به خاطر مشکلاتی که این لولهها داشتند استفاده از آنها در این سیستم گرمایشی منسوخ شده و با پیدایش نسل جدید لولههای پلیمری و مزیتهایی که نسبت به لولههای قبلی دارند جای خود را در این عرصه پیدا کردند. در سیستم گرمایش از کف اوصولا از لولههای تک لایه و یا پنج لایه استفاده میشود. لولههایی که در کف ساختمان قرار میگیرند باید ویژگی هایی داشته باشند تا سیستم خوب اجرا شود از جمله اینکه از مقاومت بالایی برخوردار باشند. لولههای تک لایه و پنج لایه هر دو مقاومت خوبی دارند ولی لولههای پنج لایه مقاومت بیشتری در برابر فشارهای بالا دارند. انتخاب لوله مناسب ، چیدمان صحیح لولهها و فاصله مناسب لولهها از هم باعث افزایش راندمان سیستم گرمایش می شود. پیشنهاد امروز ما برای مطالعه، مقاله لوله بازکنی دهکده المپیک است.
بهترین لوله برای سیستم گرمایش از کف کدام است؟
در سیستم گرمایش از کف از لولههای پلیمری پنج لایه PEX-AL-PEX، PEX-AL-PERT PERT-AL-PERT و لولههای تک لایه PEX-b یا PERT-b استفاده میشود. حال باید دید که این دو لوله چه تفاوتهایی با هم دارند و کدام یک برای سیستمهای گرمایش از کف مناسبتر است.
لولههای تک لایه
لوله تک لایه که به نامهای لولههای سبز و سفید هم مشهورند به گونهای ساخته شدهاند که در مقابل خوردگی و زنگزدگی مقاومت بالایی دارند و در شرایط عادی دمایی طول عمر بالایی دارند از مزایای دیگر این لولهها می توان به مقاومت بالا در برابر مواد شیمیایی، مقاومت بالا در برابر ضربه و پوسیدگی ، مقاومت در برابر نفوذ اکسیژن و نور خورشید، وزن کم، نصب آسان و غیره اشاره کرد که باعث شده معایب لولههای فلزی را بسیار کاهش دهد.
از معایب لوله تک لایه انبساط طولی زیاد آن در دماهای بالا است که در دراز مدت باعث کاهش کیفیت و طول عمر آن میشود.
لولههای پنج لایه
نسل جدید لولههای پلیمری که به لولههای پنج لایه معروف شدهاند و به سرعت رشد کردند و جای لولههای فلزی را گرفتند. در ایران نیز این لولهها خیلی مورد توجه قرار گرفتند و کاربرد زیادی دارند. لولههای پنج لایه همانطور که از اسمش مشخص است از پنج لایه تشکیل شده است. در واقع روی یک لایه پلی پروپیلن یک لایه چسب میزنند بعد یک لایه آلومینیوم روی آن میچسبانند سپس مجددا روی آلومینیوم یک لایه چسب میزنند و دوباره یک لایه پلی پروپیلن قرار میدهند و این پنج لایه معروف به لوله پنج لایه شده است، که نمونه تکمیل یافته لوله تک لایه است و معایب لوله فلزی و تک لایه را کامل حذف میکند. مقاله لوله بازکنی الهیه در خصوص انواع لوله های آبرسانی می تواند اطلاعات مفیدی در اختیار شما قرار دهد.
از مزایای این لولهها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
• استحکام و دوام بیشتر
• نصب سریع و آسان
• رعایت کامل استانداردهای ساخت
• ضریب انبساط طولی پایین
• عایق حرارت هستند و انرژی را تلف نمیکنند
• عدم نفوذ اکسیژن
• دارای وزن مناسب
لوله های پنج لایه با توجه به مواردی که ذکر شد نسبت به لولههای تک لایه برای سیستم گرمایش از کف کارایی بیشتری دارند چرا که می توانند دمای بالایی را تحمل کنند و مقاومت در برابر فشار نیز در این لوله بالاتر است و در دماهای بالا انبساط طولی کمی دارد. البته قیمت لولههای پنج لایه نسبت به تک لایه بیشتر است. هر دو نوع لوله با توجه به شرایط محیطی که قرار است در آن اجرا شوند کارایی خوبی دارند و گزینه مناسبی به حساب میآیند. اگر شرایط مکانی طوری باشد که فشار وارد به سیستم کم باشد و نوسانات دمایی بالا نباشد برای کاهش هزینه استفاده از لولههای تک لایه گزینه مناسبی است ولی در صورتی که فشار سیستم بالا باشد همچنین نوسانات دما زیاد باشد فقط باید از لولههای پنج لایه استفاده شود. اگر می خواهید در خصوص پکیج های گرمایشی، اطلاعاتی کسب کنید مقاله لوله بازکنی آزادی را مطالعه کنید.
سخن پایانی
استفاده از لولههای پنج لایه و تک لایه در سیستم گرمایش از کف گزینههای مناسبی هستند که باید با توجه به شرایط و نوع کاربری ساختمان انتخاب شوند. در فشارهای بالا و نوسانات دمایی زیاد لولههای پنج لایه و در فشارهای پایین با نوسانات کم دمایی لولههای تک لایه به صرفهتر هستند. انتخاب لوله صحیح و چیدمان مناسب باعث افزایش راندمان این سیستم میشود و رضایت مشتری را در پی خواهد داشت.